ИКЕА влиза мощно на пазара на умните домове

23 Август 2019 13:06
ИКЕА влиза мощно на пазара на умните домове
ИКЕА обяви официално нещото, което така или иначе ставаше прекалено очевидно в последно време – че залага на технологиите за умни домове като нова част от бизнеса си. Новата марка ще се казва „IKEA Home Smart“ и ще има цяло портфолио от умни джаджи. С достъп до 780 млн. пазаруващи в световен мащаб, компанията ще стресне доста сегашните лидери на пазара Google и Amazon.

Първоначално амбициите на ИКЕА за умен дом станаха ясни през 2015, когато бяха пуснати маси и лампи, които могат да зареждат безжично Qi-съвместими телефони. През 2017 бяха добавени бюджетно умно осветление, а миналия месец – партньорство със Sonos за пускане в продажба на сравнително евтина аудио система за целия дом. Първите умни щори на ИКЕА ще бъдат пуснати в продажба на 1-ви октомври.

ИКЕА е поредният бизнес гигант, който влиза в света на умните домове след Google, Apple и Amazon. Tradfri устройството (на снимката) за управление на компанията работи с гласовите асистенти на другите три – Google Assistant, Siri и Alexa.

Прогнозите за продадени устройства за умни домове за 2019 година са за около 830 млн., като тази цифра ще се удвои до 1.6 млрд. през 2023. Бизнесът в областта има огромен потенциал и всеки нов участник ще допринесе за по-бързото развитие на технологиите. Това, очакваме да видим, е ще успее ли ИКЕА да направи такава революция за свързаността и удобството на дома, каквато вече направи за дизайна му.
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ