Археолози откриха царски гробници от бронзовата епоха в Гърция

24 Декември 2019 15:57
Археолози откриха царски гробници от бронзовата епоха в Гърция
Американски археолози откриха две царски гробници в Гърция с бижута и артефакти на повече от 3000 години. Сред находките са и златен пръстен с избражение на бикове и снопове ечемик, както и aмулет, изобразяващ древноегипетска богиня. Според архелозите новите находки ще хвърлят повече светлина върху търговските и културни взаимоотношения през микенската епоха.

Гробниците са били открити в близост до двореца на Пилос от бронзовата епоха в южния гръцки регион Пелопонес, се казва в изявление на гръцкото министерство на културата, публикувано на 18 декември. И са недалеч от гроба на вероятният владетел на областта през тази епоха, открит през 2015 г. В изявлението на министерството се казва още, че сводестите тавани на двете гробници са се срутили още през древността, като гробовете са останали дълбоко скрити под руините и съответно недостъпни за иманярите.


Биковете и ечемичените класове, изобразени върху намерения златен пръстен, са символ на плодородие

Археологическият екип от университета на Синсинати e изследвал обекта и описвал артефактите в продължение на 18 месеца. Джак Дейвис, директор на Факултета по класически науки към университета на Синсинати казва, че предмети като пръстена с двата бика и класовете ечемик хвърлят светлина върху това какъв е бил животът в Средиземноморието преди повече от 3000 години. “Сцената е интересна - добитък и житни култури. И двете са в основата на развитието на земеделието”, обяснява той.

По-голямата от двете гробници е с диаметър 12 метра, с оцелели каменни стени с височина до 4,5 метра (почти наполовина от първоначалната им височина). Другата гробница е с по-малки размери и с двуметрови стени. И двете са от тип толос, масивни куполни подземни конструкции, предназначени за микенските царе, някои от които са достигали до 15 метра височина.


Златен медальон с изображение на египетска богиня е сред намарените находки

През 2015 г. същият археологически екип се натъкна на т.нар. гроб на война Грифон с изображения на подобно на грифон митично същество в него. В гробът са намерени ризница, оръжия, златни бижута и печат от ахат, изобразяващ схватка между двама войни.
Прочетете повече за:
гробнициГърциябронзова епоха
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ