Древноримски парфюм и бронзова монета на Аполония са някои от тазгодишните археологически находки от Созопол

06 Януари 2020 19:15
Древноримски парфюм и бронзова монета на Аполония са някои от тазгодишните археологически находки от Созопол
Източник: Археологически музей - Созопол
И през този сезон археолозите, които проучват някогашната древна Аполония, се натъкнаха на артефакти и археологически структури, които дават ценно познание за древното минало на града.

По време на спасителни разкопки, ръководени от д-р Росица Христова, в частен имот в близост до харманския плаж (местността “Калфата”), е бил открит некропол с 12 гроба от 4 в. пр. Хр. Намерени са скелетни останки на 11 деца и на един възрастен, вероятно от женски пол. Червенофигурен кратер (съд, в който се сместват вода и вино), лекити (съдове за благовонни масла) и антични чаши са някои от най-ценните гробищни дарове, разкрити от археолозите. Открита е и бронзова монета на Аполония. Според изследователите на това място са се извършвали предимно детски погребения  (намерените скелети са на деца между две и седем години, а два от тях са на новородени). Няколко керамични фрагмента и част от скарабоид с изображения в негатив на полумитични същества помагат за датировката на погребалния комплекс (трета четвърт на 5 век пр. Хр.).


Фрагментираният скарабоид от 5 век пр. Хр. е изключително рядка находка и вероятно е бил донесен от Египет

Отново в местността “Калфата” археологически екип, ръководен от доц. д-р Къстина Панайотова, е открил 5 гроба, най-ранният от които е от втората половина на 5 в. пр. Хр., а най-късният от римския период на Аполония Понтийска ( 2 - 3 в. сл. Хр.). В римския гроб (изненадваща находка за тази археологическа зона) освен съдове за вино (чаша и кана) е била намерена и еднофитилна лампа с релефно изображение на овен от раннохристиянския период.


Погребален инвентар от проучения класичеки и римски некропол

При спасителни археологически проучвания в местността “Провлака” (Морската градина на Созопол), под ръководството на д-р Светла Петрова и директорът на Археологическия музей на Созопол Димитър Недев, в непосредствена близост до сградата на общината, са били намерени 55 гробни съоръжения, девет от които са от  предхристиянския период. Интересно е, че християнските гробове са били открити в римски езически некропол, което безспорно свидетелства за религиозната толерантност през този период. Разкритието е доказателство и за ранното и безконфликтно проникване на християнските идеи в някогашна Аполония, което според изследователи се дължи на евангелизаторската мисия на Свети Андрей Първозвани. В римския некропол от 2-3 век пр. Хр. са намерени балсамарии, монети и керамични съдове, някои от които с релефна декорация. В два от стъклените балсамарии са се запазили субстанции с органичен произход - вероятно от парфюм и от кристализирал балсам. Според Димитър Недев древноримският парфюм е бил използван за помазване на мъртвите, а предстоящият анализ ще покаже от каква точно природна съставка е бил направен той.


Д-р Светла Петрова разглежда съдържанието на един от намерените древноримски балсамарии

По време на есенните разкопки край созополското пристанище, ръководени от д-р Теодора Богданова и Огнян Лулев от „Музеен център” - Созопол е била открита и част от монументална сграда от края на 1 и началото на 2 век. Сградата най-вероятно е изпълнявала стопански и търговски функции, което опровергава наложилата се теория за упадъка на Аполония след превземането й през 72 г. пр. Хр. от легионите на римския консул Марк Лукул. В римската архитектура подобни сгради са известни като „хореум” и се изграждат на обществени места с активна търговска дейност. Новоразкритите архитектурни останки ще бъдат изцяло съхранени в автентичния им вид.


Новоразкритите архитектурни останки ще бъдат изцяло съхранени в автентичния им вид


До 20 март 2020 г. в изложбеното пространство на Нов български университет в София може да бъде разгледана експозицията „Симпозиумът – фрагментите разказват. Антична керамика от Аполония” със съхранени съдове и фрагменти от архаичната и класическата епоха (6-4 в. пр. Хр.), открити при разкопки в днешен Созопол. Съдовете са с изкусни изображения от гръцката и тракийска митология и дават знание за обредната система и изкуство в древна Аполония. Керамичните съдове са били използвани по време на античните симпозиуми - важна социална институция през тази епоха.


Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ