Останки от три поколения амазонки бяха открити в гробница в Русия

13 Януари 2020 16:13
Останки от три поколения амазонки бяха открити в гробница в Русия
Източник: Институт по археология на Руската академия на науките
За първи път изследователи са открили останки от четири амазонки на различна възраст в обща гробница, съобщават от Института по археология на Руската академия на науките.

В направената от глинени и дъбови блокове гробница са били открити останки от четири жени. Едната е починала на 12-13 годишна възраст, втората на 20-29 години, третата на 25-35 години, а четвъртата на 45-50 години.

Скитите са били войни номади, населявали Сибир между 200 и 900 г. пр. н. е. Амазонките са жени-войни, които често пъти са взимали скити за свои мъже. Новооткритите останки допълват предишни открития, които доказват, че амазонките са съжителствали с други номадски племена в Източна Европа.

Откритите в гробницата предмети помагат на археолозите да датират погребението около 4 в. пр. Хр. В гроба на най-младото момиче са били намерени железни върхове на стрели, желязна кука с формата на птица, железни ножове, кости от животни, керамични съдове и една счупена ваза, боядисана с червен палмет. Според археолозите гробът е бил плячкосан още в древността.

Гробовете на другите две жени обаче са останали непокътнати - телата им са били положени върху покрити с трева дървени ложета. По-младата от двете жени е била погребана както подобава на войн-конник, което включва специална погребална практика на отрязване на сухожилията на краката. Под лявото й рамо е било положено бронзово огледало, заедно с две копия, а от лявата й страна е поставена гривна от стъклени мъниста. Два съда, включително боядисана в черно керамична чиния и чаша с дръжка са били поставени в краката й.


Част от погребалния инвентар

Откритието на гроб на амазонка на възраст около 50 години е само по себе си изненада, тъй като скитските жени-войни са живеели средно до 35 години. Освен това тази амазонка е била погребана с калатос (накит за глава) с флорална украса и с обеци. Бижутата са от сплав от 65%-70% злато, мед, сребро и желязо. Обикновено за направата на скитски бижута се е използвало по-малко злато. В гроба й са били открити и железен нож, увит в тъкан и рядко срещано острие на стрела с форма на вилица. Калатосът също е изключително рядка находка, тйъ като е изцяло запазен.


В гроба на най-възрастната жена са били открити златни орнаменти

Останките са намерени в гробищния комплекс “Девица V” в област Воронеж в централната част на Русия, в който има 19 могили и е проучван от 2010 г. “За последните 10 години успяхме да отрием 11 амазонски погребения.  Тези жени са имали собствени надгробни могили и са били погребвани както подобава на войни”, обяснява ръководителят на разкопките Валери Гуляев.
Прочетете повече за:
амазонкиразкопкиРусия
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ