Гъсеници могат да помогнат в борбата срещу замърсяването с пластмаса

06 Март 2020 10:11
Гъсеници могат да помогнат в борбата срещу замърсяването с пластмаса
Малките гъсеници на восъчните молци бързо се превърнаха от вредители в герои през 2017 г., когато учени установиха, че те биха могли да помогнат за разрешаването на един от най-наболелите екологични проблеми - този с пластмасовите отпадъци.

Ларвите на восъчните молци могат да разграждат пластмасата, дори и неразградимият и често срещан в ежедневието ни полиетиен,  който той е и враг номер едно на живота в океаните.

Ново проучване разкрива как миниатюрните ларви всъщност успяват да направят невъзможното. Те разграждат пластмасата благодарение на своите чревни бактерии или т.нар. микробиом. В публикувания научен доклад в Протоколите на Кралското общество (Proceedings of the Royal Society) се посочва, че новите разкрития биха помогнали в създаването на система за биологично разграждане на пластмасови отпадъци.

“Открихме, че гъсениците на восъчните молци притежават чревни микроби, които са ключови за процеса на биологично разграждане на пластмасата”, казва доц. Кристоф Лемоан, завеждащ факултета по биология в университета “Брандън” в Канада.

“Процесът разчита на чревните бактерии на тези гъсеници, които ускоряват разгражданеaто на полиетилена”.


Бързото разграждане на пластмасата се дължи на синергията между гъсеницата и нейния микробиом 

Много животински видове имат микробиом, включително и човекът и той е ключов за доброто здраве на организма.

В дивата природата, ларвите на восъчните молци са смятани за вредители, защото действат като паразити за пчелните колонии, изяждайки восъка от медените им пити.

Способността на тези гъсеници да ядат пластмаса били случайно открити, когато една испанска любителка пчеларка извадила няколко от дребните вредители от кошерите си и ги сложила в найлонова торба. В последствие червейчетата успели да издъвкат част от найлона с поразителна скорост, образувайки малки процепи в него.

Пчеларката Фредерика Бертоничи всъщност работела като изследовател в Института по биомедицина и биотехнологии на Кантабрия и решила да провери колко добри наистина са тези малки гъсеници в разграждането на пластмаса. Така научният екип установил, че  гъсениците на восъчните молци разграждали полиетиленовите найлонови торбички по-бързо от който и да е друг метод.

Лемоан казва, че тези гъсеници няма да разрешат веднага проблема със замърсяването с пластмаса, тъй като все още трябва да се изследва какво точно се случва в храносмилателния им тракт на гъсениците преди методът да може да бъде възпроизведен в по-големи мащаби. Вероятна спънка би било и това как ще се преработват токсичните екскременти на гъсениците, които са се хранили с пластмаса.

“Ефективното разграждане на пластмасата се дължи на синергията между гъсеницата и нейната микробиома. Вероятно става въпрос не за една, а за група от бактерии, които заедно улесняват процеса на разграждане”, казва Лемоан. Ето защо, съветът му е, докато процесът не бъде напълно разгадан, хората да продължат с разделното изхвърляне на боклука и с по-малката употреба на пластмасови опаковки.
Прочетете повече за:
гъсеницапластмасамикробиом
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ