Вкаменелост на подобен на червей организъм може да разкрие еволюционното начало на животните

26 Март 2020 15:04
Вкаменелост на подобен на червей организъм може да разкрие еволюционното начало на животните
Източник: Калифорнийски университет в Ривърсдейл
Организъм, подобен на червей, заровил се под морското дъно преди повече от 500 милиона години, може да се окаже ключът към разгадаването на еволюцията на повечето представители на животинското царство.

Организмът е с размер на оризово зърно и учените го описват като най-древния познат им фосил на билатерално симетрично животно. Това са организми със симетрични предна и задна част, отверстия в двата края и храносмилателен тракт по средата. Откритието е описано в сп. PNAS.

Учените обясняват, че появата на билатерална симетрия е била решаваща крачка в еволюцията на животните на Земята. Тя е позволила на организмите да се придвижват целево и е направила телата им по-ефективни.

Много животни, от червеите и насекомите до динозаврите и хората, имат подобна билатерална структура. Скот Еванс от Калифорнийския университет в Ривърсдейл и колегите му са нарекли новооткрития организъм Ikaria wariootia.


3D лазерното изображение ясно показва цилиндричното тяло на организма

Подобното на червей същество е живяло преди 555 милиона години, в периода, наричан от геолозите период на Едиакаран, когато организмите на Земята да стават многоклетъчни и по-сложно устроени.

Преди около петнадесет години в скалите на Ниплена, южна Австралия, изследователи забелязват микроскопични тунелчета. Те решават, че тези следи са от билатерално-симетрично животно. Наскоро Скот Еванс и Мери Доузър, професор по геология в Калифорнийския университет в Ривърсайл, забелязват малки овални отпечатъци в близост до някои от тунелчетата.

Триизмерните изображения от лазерния скенер по-късно показали, че тези вдлъбнатини са направени от организъм с цилиндрично тяло, с ясно изразени глава и опашка и леко браздовидна мускулатура.

Ikaria wariootia е с дължина от 2 до 7 мм. и с ширина от 1 до 2,5 мм. Древеният организъм се е заравял в пясъка под морското дъно, където е търсил органична материя, с която се е хранил.
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ