Озоновият слой на Земята се възстановява, твърдят учени

27 Март 2020 13:31
Озоновият слой на Земята се възстановява, твърдят учени
Озоновият слой над Антарктика се е възстановил така, че тревожните тенденции отпреди десетилетия са спрели, твърдят учени.

Ново изследване, публикувано в сп. Nature сочи, че споразумението, известно като “Монреалския протокол” от 1987 г. за спиране на производството на вещества, които разрушават озоновия слой в атмосферата, е най-вероятно причината за забавянето и дори за положителния обрат в тревожните климатични промени в Южното полукълбо.

“Това проучване допълва нарастващите доказателства, показващи дълбоката ефективност на Монреалския протокол. Договорът не само е стимулирал заздравяването на озоновия слой, но и движи последните промени в моделите на циркулация на въздуха на Южното полукълбо“, казва водещият автор на проучването Антара Банерджи, който работи в отдела за химически науки на Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ (NOAA).

Експертите потвърдиха, че промените в струйния поток (бързите въздушни течения на голяма надморска височина) са доказателство за възстановяването на защитния озонов слой на Земята. В края на миналия век, изтъняването на озоновия слой накара южните въздушни течения да се насочат още по на юг, което доведе до промяна в степента на валежите, както и до промени в някои океански течения. Но няколко десетилетия след приемането на протокола тези промени спряха да се случват.С помощта на компютърни симулации, изследователите са успели да докажат, че благоприятният обрат не се дължи единствено на природни промени на вятъра, но, че са най-вече резултат от подобреното състоянието на озоновия слой.

„Предизвикателството в това проучване беше да докажем нашата хипотеза, че възстановяването на озоновия слой всъщност води до тези промени в атмосферната циркулация и не е просто съвпадение“, каза Банерджи. Положителната промяна обаче не отменя факта, че трябва чувствително да се намали отделянето на вредни емисии в атмосферата и да се спре отрицателния ефект от климатичните промени.
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ