Динозаври са обитавали джунгли в Антарктида

04 Април 2020 14:02
Динозаври са обитавали джунгли в Антарктида
Източник: Институт Алфред Вегенер
Изследователи, проучващи крайбрежието на Западна Антарктида, са намерили останки от фосили от дъждовни гори, които са покривали региона през епохата на динозаврите, преди 90 милиона години.

Анализът на материала показва, че континентът тогава е бил толкова топъл, колкото са някои части на Европа в момента, както и че морското равнище е било с над 100 м. повече от сегашното.

Проучването, ръководено от германския институт „Алфред Вегенер“, е публикувано в научното списание Nature.

Изследванията се основават на проведена през 2017 г. експедиция за събиране на седимент от морското дъно на залива "Пайн Айлънд".

Институтът „Алфред Вегенер“ и неговите партньори, сред които и Британската антарктическа служба (БАС), използват модерен, сондиращ механизъм, наречен МеБо (MeBo), с който извличат утайка от дълбочина над 30 м. под морското дъно.

След направено лабораторно изследване на материала са открити следи от праисторическа почва, цветен прашец и дори корени на дървета.

Резултатите показват, че през мезозойската ера климатът в тази част на Западна Антарктида е бил умерен, позволяващ развитието на дъждовни гори и блата (флора, която се среща и днес на Южния остров в Нова Зеландия).

„Разполагаме с едно много добро рентгеново видео на центъра на седиментния слой“, каза проф. Карстен Гол, който ръководи експедицията на германския изследователски кораб „Полярна звезда“ (Polarstern).


Германският изследователски кораб "Полярна звезда" извършва проучвания в залива "Пайн Айлънд"

„Представете си, че сме сондирали в съвременно блато и виждаме жизнената система на корените, малки частици от растения и цветен прашец, само че в случая, става въпрос за ‘гледка’, запазила се 90 милиона години. Това е невероятно“.

Анализите предполагат средни температури в мезозойската ера от порядъка на 10-20ºC през лятото. Растителността обаче е била много специална, защото, намирайки се толкова на юг, растенията е трябвало да се приспособят към живот в пълен, полярен мрак в продължение на три или четири месеца.

 „Вероятно тези растения са можели ефективно да хибернират за доста дълъг период, а след това успешно да се завърнат към живота“, разсъждава авторът на публикувания в сп. Nature доклад д-р Йохан Клагес от института "Алфред вегенер". „Това е бил един много интересен начин на адаптиране, който няма аналог на планетата, но би могъл да се развие и днес“, казва още той пред BBC News.

Трудно ни е да си представим, че на Белия континент,  с неговата километрична ледена покривка, някога е имало толкова плодородна природа. Директорът на БАС обаче, проф. Джейн Франсис, казва че е имало няколко ери в историята на Земята, когато Антарктида не е била покрита с ледници.

Проучването, казва тя, предоставя първите доказателства за мезозойски гори в такава близост до Южния полюс – само на 900 км.

„Да, тогава вероятно е имало динозаври в тези гори“, обяснява тя. „Ако погледнем съвсем в началото на Антарктическия полуостров, ще открием много разновидности от фосили и вкаменелости на хадрозаври, завроподи и примитивни, птицеподобни динозаври. Всички видове динозаври, които са живеели в останалата част на света, са съумели да стигнат до Антарктида по време на мезозойската ера“.

За да се поддържа необходимата топлина за флората и фауната, нивото на парниковите газове в атмосферата (като въглероден диоксид), трябва да са били три или четири пъти по-високи, отколкото в момента. Ако концентрацията днес на въглероден диоксид в атмосферата е малко над 400 части на милион (ppm), то тогава те са били над 1000 ppm, а може би и почти 1600 ppm.

Изследователят от БАС, д-р Робърт Лартър, казва, че „Светът е бил едно различно място що се отнася до процесите, които са влияели на климатичните промени. Например, разположението на континентите и океанските течения са били съвсем различни“.

„Със сигурност обаче, факторът, който е оказвал най-голямо влияние за топлия климат е било високото съдържание на въглероден диоксид в атмосферата по това време. Тук сме длъжни да отбележим, че ако настоящото темпо на увеличение на СО2 в атмосферата (44 ppm за последните 20 години) продължи, ще постигнем същите показатели на нива от 1000 ppm след по-малко от 300 години“.
Прочетете повече за:
Антарктидадинозаври
Други новини

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ